fredag 26 februari 2010

Reflektion: Skoluniform

I gammal brittisk anda så tillämpas skoluniform i Singapore. Denna, något förlegade klädsel, bärs av alla skolbarn upp till och med motsvarande gymnasienivå. Standard skoluniform består av en kortärmad vit skjorta och slacks för killar (alltid några storlekar för stora), och för tjejer gäller oftast någon kjol och blus typ. Skolklasserna ser därför oerhört prydliga och duktiga ut när man ser de runt om i Singapore.

Detta krav på skoluniform upp till universitetsnivå har lett till att studenterna gjort en ganska remarkabel helomvändning på universitet. Här är standard skoluniform shorts, en ful t-shirt och flip flops, oavsett om man läser på business school eller engineering/science. Klädkombinationerna som man kan se på NUS är ofta till och med värre än de man kan se i B-huset hemma i Linkan. Denna protest mot år av skoluniformsförtryck före universitetet tillämpas av så gott som alla, give or take några få som går i snygga kläder jämt. I Linkan går de flesta (I)-studenter klädda i något som ligger i spannet casual-smart casual, oavsett vad man ska göra i skolan. 

På NUS finns det egentligen bara ett tillfälle när studenterna tar på sig något vettigt, nämligen när det vankas presentation. Just denna vecka verkar det vara extremt många presentationer. Detta märker man när ens klasskompisar har bytt ut den urtvättade t-shirten mot vit skjorta, surfshortsen mot kostymbyxor och flip flopsen mot blankputsade finskor. Och den enda effekten det får är en kvarliggande känsla av obekvämhet, både hos bäraren och betraktaren. 

1 kommentar: