fredag 13 november 2009

Ett annorlunda julbord

Den här delen av världen som kallas Asien ligger före västvärlden i många avseenden. Ta julen till exempel. Redan i början av oktober kunde man se de första julskyltningarna på VivoCity (Singapores största mall) och för några veckor sedan kom de första julutsmyckningarna på Orchard Road upp. De mest bisarra neonstjärnorna blandas med lysande jultomtar i ett färgsprakande fyrverkeri av galenskap. Detta i ett land som knappt ens firar jul. Nästan alla här är icke-kristna och julafton är en vanlig arbetsdag. Givetvis står anledningen till denna galenskap att finna i kommersen och julhandelns underbara värld. Kapitalismen sträcker sig över alla religionsgränser.

När väl julskyltningen är på plats och julstämningen börjar infinna sig i den 30-gradiga tropiska hettan så återstår väl bara en sak, julbordet. Värd för denna gång stod norska kyrkan och Association of Norwegian Student Abroad. Konceptet gick i korthet ut på följande: middag på norska kyrkan, busstur till ett abonnerat uteställe där det bjöds på freeflow (öppen bar) hela kvällen. När jag köpte biljett förstod jag inte riktigt det ambivalenta konceptet. Äta julbord för att sedan dricka sig full med ett gäng skandinavier? Julbord i Sverige förknippar i alla fall jag med en lugn familjetillställning i glädjen och julens tecken. Möjligtvis slinker en och annan snaps ner men vi pratar på sin höjd en salongsberusning.

Svaret fick jag först några dagar senare av Kristoffer som har bott i Norge i två år och således varit med på ett norskt julbord. Julborden äts med vänner och med jobbet och utvecklar sig till rena fylleslagen. Tänk svensk kräftskiva gånger tio. Varje år kommer tidningarna ut med artiklar om dessa julbord i stil med "Är det ok att ligga med sekretaren på julemiddagen?" etc. Därav konceptet att ha en rejäl fest efter julbordet.

Eftersom att middagen utspelades på norsk/svenska kyrkan var det givetvis inte tal om någon alkohol under själva middagen. Den skulle komma efteråt i stora mängder ändå. Svältfödd på västerländsk mat i allmänhet och nordisk mat i synnerhet var jag rejält laddad för att lassa i mig enorma mängder mat. Det bjöds på sill, lax, korv, pinnekjott (fråga inte) och allsköns olika ting som man normalt förknippar med ett julbord.

Efter julbordet gick turen till Arab Street i Bugis och Blu Jaz Café där den utlovade öppna baren skulle förse våra törstiga strupar med dryck. Ni hör ju själva hur det låter. Ett gäng norrmän och svenskar med det beryktade nordiska förhållningssättet till alkohol som förses med gratis alkohol. Dessutom var entrébiljetten ganska dyr, 50 dollar för tre timmars free flow gör att man gärna jobbar ner snittpriset per drink. Som förväntat blev det en ganska blöt men rolig kväll för de allra flesta, bloggredaktionen inkluderad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar