söndag 14 mars 2010

Hushållsnära tjänster, Singapore style

Blev väckt tidigt i morse av att vår maid kom förbi och skulle städa. Vår maid, en kinesisk medelålders dam kan ett ord engelska, "hello" med vilket hon hälsar på oss när hon kommer. Instruktionerna om städning görs genom att peka och ibland har vi regelrätta ordväxlingar, där vi får prata på engelska, och hon svarar på kinesiska vilket fungerar ypperligt, trots att vi inte kan varandras språk. Hon gör ett helt fantastiskt jobb och ägnar cirka fyra timmar på att städa hela lägenheten, diska kvarvarande disk och ta en rejäl genomgång av köket. För detta betalar vi 10 dollar i timmen, cirka 50 kronor/timme, utan RUT-avdrag.

Detta kan tyckas lite tragiskt, men samtidigt är det verkligheten i Singapore. Det finns knappt en Singaporean som jobbar på en byggarbetsplats, alla är inhyrda från Bangladesh, Indien eller motsvarande. För maids ser det lite annorlunda ut, där kommer de huvudsakligen från Filippinerna, Kina eller andra fattiga länder. Alla jobb som är för skitiga för Singaporeaner tar man hit gästarbetare för. Jag kan tycka att detta är helt okej så länge man behandlar alla på ett vettigt och humant sätt. Utlänningar får komma hit och jobba till en lön som är för låg för en Singaporean men betydligt högre än i hemlandet. Tyvärr är världen inte perfekt och jag antar att många blir utnyttjade och lurade samt tvingas bo under levnadsstandarder som inte är okej ens i Asien.

 I en annan del av världen kan man läsa i tidningarna om debatten kring hushållsnära tjänster. I ärlighetens namn har jag svårt att tycka synd om Ingrid, 48 som tjänar 17 000 kronor i månaden på att städa pensionärers lägenheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar